Dopiero co
zdążyłam zamieścić raport o zawartości pestycydów w warzywach i owocach z
2013 roku, a tu na stronie amerykańskiego Environmental Working Group
pojawił się już nowy raport z tego roku. Zobaczmy zatem jak obecnie przedstawia się Brudna
Dwunastka i Czysta Piętnastka.
Brudna Dwunastka 2014:
- Jabłka
- Truskawki
- Winogrona
- Seler naciowy
- Brzoskwinie
- Szpinak
- Słodka papryka
- Nektarynki
- Ogórki
- Pomidorki koktajlowe
- Zielony groszek
- Ziemniaki
Czysta Piętnastka 2014:
- Awokado
- Słodka kukurydza
- Ananasy
- Biała kapusta
- Słodki groszek – mrozony
- Cebula
- Szparagi
- Mango
- Papaja
- Kiwi
- Bakłażan
- Grejfrut
- Kantalupa
- Kalfior
- Słodkie ziemniaki
Co się zmieniło?
Otóż niewiele. Brudna
Dwunastka pozostała praktycznie bez zmian. Nadal jak ognia powinniśmy unikać:
winogron, które zawierają 15 różnych pestycydów oraz selera naciowego, pomidorków
koktajlowych, truskawek, w których wykryto niewiele mniej, bo aż 13 pestycydów.
W każdej nektarynce i w 99% jabłek znaleziono przynajmniej 1 pestycyd.
Z Czystej Piętnastki
w 2014 roku wypadły pieczarki i arbuz, ale zajmują miejsce tuż za nią, więc ich
stopień skażenia pestycydami nadal pozostaje niewielki. Ciągle możemy
jeść bez obaw wiele owoców i warzyw. Badania pokazały, że próbki 99% awokado,
89% ananasów, 88% mango, 82% kiwi, 80% papai, 61% kantalupy nie wykazały żadnej
obecności pestycydów. Jedynie 5,5%
przebadanych produktów z Czystej Piętnastki posiadało 2 lub więcej pestycydów.
Pamiętajmy, że jest to raport amerykański, odnoszący się do realiów amerykańskich. Niemniej jednak jest to pewien drogowskaz na trudnej drodze do życia bez chemii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz