O tym, jak znaleźć kompromis między mięsożercą, a roślinożercą
Ostatnio przeczytałam świetną książkę pt. "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi"
Na jej podstawie poznałam wiele faktów na temat żywności odpowiadającej danej grupie krwi. Jak wspomniałam w poprzednim wpisie mam grupę krwi 0, a mój partner grupę krwi A. Kulinarnie nie jest to łatwe do pogodzenia, ale jednak, muszę podjąć to wyzwanie i znaleźć punkty wspólne diety właściwej dla każdej z tych grup krwi.
TABELA PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DLA GRUPY KRWI 0
| |
MIĘSO I DRÓB
Powinno być częstym składnikiem diety. Przedstawiciele grupy 0 potrzebują wysokogatunkowego białka, które zapewnia prawidłową pracę układu trawiennego. A dobra przemiana materii to efektywniejsze spalanie tłuszczów. | |
wysoce wskazane
|
baranina, cielęcina, dziczyzna, jagnięcina, serca, wątroba,
wołowina
|
neutralne
|
bażant, indyk, kaczka, królik, kurczak, kuropatwa
|
niewskazane
|
bekon, gęś, szynka, wieprzowina
|
OWOCE MORZA I RYBY
Jednym z ważniejszych zaleceń dietetycznych jest zadbanie o dostarczenie organizmowi jodu, pierwiastka niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy. U „zerówek” często występuje zaniżony poziom hormonów tarczycy, więc powinny one jeść owoce morza, a także algi i wodorosty, które są źródłem tego pierwiastka. | |
wysoce wskazane
|
dorsz, halibut, łosoś, makrela, morszczuk, okoń, pstrąg,
sardynki, sieja, sola, szczupak, śledź, tuńczyk
|
neutralne
|
flądra, homar, kalmar, karp, kraby, krewetki, małże, mule (omułki jadalne), ostrygi, raki, rekin, ślimaki, węgorz
|
niewskazane
|
kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, sum, śledzie marynowane
|
NABIAŁ I JAJKA
Wprawdzie białka pochodzenia roślinnego i produkty mleczne często nie są najlepiej tolerowane przez "zerówki", jednak powinny one jeść produkty umieszczone w kategorii neutralne. Na przykład jogurt naturalny jest źródłem witamin z grupy B, odbudowuje florę bakteryjną przewodu pokarmowego i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Jeśli jednak nietolerancja laktozy jest silna, można sięgnąć po sery i mleko sojowe. | |
wysoce wskazane
|
gee (klarowane masło)
|
neutralne
|
jogurt naturalny, masło, ser feta, ser kozi, ser mozzarella,
ser owczy, ser sojowy (tofu), mleko sojowe
|
niewskazane
|
kefir, lody, maślanka, mleko krowie, sery: biały, brie, camembert, cheddar, edamski, ementaler, gouda, parmezan, ricotta, szwajcarski, śmietankowy, wiejski oraz serwatka, śmietana
|
OLEJE I TŁUSZCZE
Warto wykorzystać dobroczynny wpływ oleju z siemienia lnianego na poziom cholesterolu i cały układ sercowo-naczyniowy. By ułatwić wydalanie, osoby z grupą krwi 0 powinny mieć w kuchni oleje bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i omega-3. | |
wysoce wskazane
|
olej lniany, olej z orzechów włoskich, oliwa z oliwek, olej z pestek dyni
|
neutralne
|
olej sezamowy, olej z wątroby dorsza, olej słonecznikowy
|
niewskazane
|
olej kukurydziany, olej krokoszowy, olej z orzeszków ziemnych
|
ORZECHY I PESTKI
To również źródło protein, ale „zerówkom” bardziej służy wysokobiałkowa dieta mięsna. No i ze względu na dużą zawartość tłuszczu uważać na nie powinny osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami | |
wysoce wskazane
|
pestki dyni, orzechy włoskie, siemię lniane
|
neutralne
|
kasztany, migdały, nasiona pinii, orzechy laskowe, orzeszki pekan, pestki słonecznika, ziarno sezamowe
|
niewskazane
|
mak, orzech brazylijski, orzech kokosowy, orzeszki nerkowca (kashew), orzeszki pistacjowe, orzeszki ziemne
|
FASOLE I ROŚLINY STRĄCZKOWE
Kto ma grupę 0 i cierpi na wrzody żołądka, może korzystać z roślin strączkowych, które dobrze wpływają na przewód pokarmowy. Jednak nie powinno się ich traktować jako głównego składnika menu, a tylko urozmaicający dodatek stosowany od czasu do czasu. | |
wysoce wskazane
|
fasola aduki, fasola azuki, fasola pinto, groch „czarne oczko”
|
neutralne
|
bób, ciecierzyca, fasola biała, fasola czarna, fasola czerwona, fasolka szparagowa, groszek zielony, soja
|
niewskazane
|
fasola kindey, soczewica czerwona, soczewica zielona
|
ZBOŻA I ZIARNA ORAZ PIECZYWO I
Właściwie nie ma gatunku zboża, które można polecić „zerówkom”. Najkorzystniej byłoby wyeliminować te produkty z diety, szczególnie pszeniczne, ponieważ oprócz złego wchłaniania, powodują u nich przybieranie na wadze. Ale jest całkiem spora grupa produktów neutralnych, a poza tym do przygotowywanych dań można wykorzystywać orzechy i pestki, które dostarczają błonnika, są źródłem witamin, minerałów i roślinnych protein.
| |
wysoce wskazane
| |
neutralne
|
amarant, gryka, jęczmień, orkisz, proso, ryż, żyto, oraz otręby, mąki, pieczywo i makarony z tych zbóż
|
niewskazane
|
kukurydza, owies, pszenica, kasza kuskus, kiełki pszenicy oraz otręby, mąki, pieczywo i makarony z tych zbóż
|
WARZYWA
Do wyboru za to jest naprawdę szeroki wachlarz warzyw, powinno się ich jeść sporo. Po pierwsze dlatego, że są one źródłem przeciwutleniaczy i błonnika, a po drugie - dostarczają witaminę K, która wspomaga krzepnięcie krwi. „Zerówki” często mają problem z krzepliwością, więc radzimy zaprzyjaźnić się z brokułami, szpinakiem, jarmużem czy sałatą rzymską, które to warzywa zawierają potrzebną witaminę. | |
wysoce wskazane
|
boćwina, brokuły, cebula, cebula czerwona, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, jarmuż, kalarepa, kapusta włoska, pasternak, pietruszka, por, rzepa, rzeżucha, sałata
rzymska, szpinak, wodorosty
|
neutralne
|
buraki, cukinia, groch cukrowy, kapusta pekińska, kiełki fasolki mung, kiełki rzodkiewki, koper, marchew, ogórki, oliwki zielone, papryka: jalapeno, zielona i żółta, pędy
bambusa, pomidory, radicchio, rzodkiewka, rzodkiew japońska (daikon), seler, sałata lodowa, szparagi, tempech, tofu
|
niewskazane
|
awokado, bakłażan, brukselka, grzyby shiitake, kalafior, kapusta biała i czerwona, kiełki lucerny, kukurydza,
pieczarki, szczaw, ziemniaki białe i czerwone
|
OWOCE
Osoby z grupą krwi 0 potrzebują zasadowych pokarmów dla zrównoważenia wysokiej kwasowości w przewodzie pokarmowym. Świetnie nadają się do tego ciemnoczerwone i pomarańczowe owoce (np. śliwki, figi). Poza tym są one źródłem witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika, który jest ważny dla „zerówek” miewajacych problemy z wagą. Niewskazane są niektóre melony, ponieważ zawierają zarodniki pleśni, bardzo szkodliwe dla grupy 0. | |
wysoce wskazane
|
figi świeże i suszone, morwa, śliwki świeże i suszone
|
neutralne
|
agrest, ananas, arbuz, banany, borówki, brzoskwinie, czereśnie, cytryny, daktyle, granaty, grejpfrut, gruszki, jabłka, kiwi, limonka, maliny, mango, morele, nektarynki, oliwki zielone, papaja, porzeczki czarne i czerwone, rodzynki, winogrona:
czarne, czerwone i zielone, wiśnie, żurawina
|
niewskazane
|
jeżyny, mandarynki, melony, oliwki czarne, pomarańcze, rabarbar, truskawki
|
PRZYPRAWY
Doskonałymi dodatkami dla tej grupy będą zawierające duże ilości jodu algi i wszelkie glony morskie. Natomiast octy, a więc i marynaty, najlepiej wykreślić z listy zakupów. | |
wysoce wskazane
|
algi, chleb świętojański, curry, glony morskie, imbir, kozieradka, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, wodorosty
|
neutralne
|
agar, anyżek, bazylia, cząber, estragon, goździki, kardamon, kminek, kolendra, koper, liść laurowy, majeranek, miso, miód, oregano, papryka, pieprz czerwony, rozmaryn, słód jęczmienny, sos sojowy, sól, syrop klonowy, szafran, szczypiorek, tamari,
trybula ogrodowa, tymianek, ziele angielskie, żelatyna
|
niewskazane
|
cynamon, gałka muszkatołowa, kapary, ocet: jabłkowy, spirytusowy i winny, pieprz biały i czarny, wanilia
|
INNE PRZYPRAWY
| |
wysoce wskazane
| |
neutralne
|
dżemy i galaretki z zalecanych owoców, majonez, dressing o niskiej zawartości tłuszczu, mus jabłkowy, musztarda, sos Worcester, cukier, melasa
|
niewskazane
|
ketchup, marynaty kwaśne i słodkie
|
NAPOJE
Główne zalecenia to picie dużej ilości wody (szczególnie sodowej). A kawę i czarną herbatę lepiej zastąpić różnego rodzaju naparami ziołowymi. Z soków wybierać raczej warzywne niż owocowe, ze względu na ich zasadowość. | |
wysoce wskazane
|
woda sodowa, chmiel, imbir, kurzyślep, lipa, mięta, mniszek lekarski, morwa, owoc dzikiej róży, pietruszka, kolcowój lekarski,
|
neutralne
|
brzoza, dziewanna, dziki bez, głóg, herbata zielona, kora dębu, kocimiętka, korzeń lukrecji, kozłek lekarski (waleriana), krwawnik pospolity, liście maliny, rumianek, szałwia, tymianek, werbena pospolita, żeń-szeń
|
niewskazane
|
aloes, czerwona koniczyna, dziurawiec, echinacea, liść truskawki, łopian, podbiał, senes, tasznik pospolity, znamiona kukurydzy
|
UŻYWKI
Unikanie mocnego alkoholu | |
wysoce wskazane
| |
neutralne
|
czekolada, piwo, wino białe i czerwone
|
niewskazane
|
coca-cola, czarna
|
TABELA PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DLA GRUPY KRWI A
| |
MIĘSO I DRÓB
Najlepiej by było, żeby osoby z grupą krwi A wyeliminowały mięso ze swojego menu, ponieważ słabo trawią zwierzęce białko – mają niski poziom kwasów żołądkowych i enzymów za to odpowiedzialnych. Mięso można zastępować rybami i owocami morza, które dostarczają białka i tłuszczów omega (zmniejszających ryzyko wystąpienia chorób serca). Jeżeli komuś trudno jest jednak zrezygnować z mięsa w diecie, to niech chociaż wybiera potrawy gotowane czy pieczone, nie smażone. I lepiej zapomnieć o parówkach czy wędlinach, gdyż są one mocno przetworzone, a ich spożywanie może przyczynić się do rozwoju raka żołądka, który u osób z grupą A jest szczególnie wrażliwy. | |
wysoce wskazane
| |
neutralne
|
indyk, kurczak, kury hodowlane
|
niewskazane
|
baranina, bażant, bekon, cielęcina, dziczyzna, gęsi, jagnięcina, kaczka, królik, kuropatwa, parówki, przepiórka,
serca, szynki, wątroba, wieprzowina, wołowina
|
OWOCE MORZA I RYBY
Ryby to dobra alternatywa dla mięsa zwierzęcego, które nie jest wskazane dla osób z tą grupą krwi. Warto po nie sięgać co najmniej kilka razy w tygodniu. | |
wysoce wskazane
|
dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, sieja, szczupak, ślimaki
|
neutralne
|
jesiotr, rekin
|
niewskazane
|
flądra, halibut, homar, kalmary, kawior, kraby, krewetki,
łosoś wędzony, małże, morszczuk, mule (omułki jadalne), ostrygi, ośmiornica, raki, sola, sum, śledzie marynowane i świeże, tuńczyk, węgorz
|
NABIAŁ I JAJA
Grupa A powinna ograniczyć w swej diecie mleko krowie i jaja. Te osoby słabo trawią nabiał, występuje spowolnienie metabolizmu. Mogą sobie pozwolić na niedużą ilość jogurtów czy kefirów, zawierających żywe kultury bakterii. Warto sięgnąć natomiast po mleko sojowe i ser tofu, bo są to produkty bardzo wskazane dla osób z grupa krwi A. | |
wysoce wskazane
|
mleko sojowe, ser sojowy (tofu)
|
neutralne
|
gee (klarowne masło), jogurt, mleko owcze,
|
niewskazane
|
mleko krowie, lody, masło, maślanka, serwatka, sery: brie, camembert, cheddar, edamski, ementaler, gołda,
parmezan, kremowy, szwajcarski, wiejski
|
OLEJE I TŁUSZCZE
Żeby wspomóc trawienie i wydalanie, a także obniżyć poziom złego cholesterolu, warto potrawy skrapiać oliwą z oliwek. | |
wysoce wskazane
|
oliwa z oliwek, olej lniany i z pestek dyni
|
neutralne
| |
niewskazane
|
olej bawełniany, krokoszowy, kukurydziany, arachidowy, sezamowy
|
ORZECHY I PESTKI
Warto, by posiadacze grupy krwi A uzupełniali swoją dietę orzechami i pestkami, które też są źródłem wartościowego białka, a dodatkowo dzięki lektynie (np. orzeszki ziemne), chronią przed zmianami nowotworowymi. | |
wysoce wskazane
|
masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni, siemię lniane
|
neutralne
|
kasztany, mak, migdały, nasiona pinii, orzechy włoskie, pestki słonecznika, sezam
|
niewskazane
|
orzech brazylijski, orzech kokosowy, orzech nerkowca, orzeszki pistacjowe
|
FASOLE I ROŚLINY STRĄCZKOWE
One również dostarczają protein, a dodatkowo, zawarte w roślinach strączkowych składniki, hamują rozwój komórek nowotworowych w organizmie. | |
wysoce wskazane
|
fasola aduke, fasola azuki, fasola czarna, fasola pinto, soczewica czerwona i zielona, groch, „czarne oczko”
|
neutralne
|
fasola biała, fasolka szparagowa, groszek zielony, strączki groszku
|
niewskazane
|
fasola czerwona
|
ZBOŻA I ZIARNA ORAZ PIECZYWO I MAKARONY
Są doskonałym źródłem białka, a więc idealnie zastąpią proteiny pochodzące z mięsa zwierzęcego, którego osoby z grupą krwi A powinny unikać. Ale trzeba pamiętać, by jeść produkty jak najmniej przetworzone, czyli np. makarony pełnoziarniste. | |
wysoce wskazane
|
amarant, gryka, owies, chleb sojowy, wafle ryżowe, mąka i makaron ryżowy
|
neutralne
|
jęczmień, orkisz, ryż brązowy, biały i dziki, chleb bezglutenowy, chleb orkiszowy, chleb żytni, bułki z otrębami owsa, otręby: owsiane, ryżowe, mąka: orkiszowa, jęczmienna oraz makarony i placki z tych gatunków mąki, kuskus, produkty kukurydziane
|
niewskazane
|
pszenica, kiełki pszenicy, otręby pszenne, chleb pszenny, pumpernikiel, mąka biała i pełnopszenna
|
WARZYWA
To one powinny być bazą dla diety posiadaczy grupy krwi A. Dostarczają organizmowi minerałów, enzymów i antyoksydantów (np. brokuły ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające wzmacniają system odpornościowy, a czosnek jest świetnym antybiotykiem). Najlepiej spożywać je surowe, czyli w naturalnej postaci lub tylko lekko przetworzone, czyli np. przygotowane na parze. | |
wysoce wskazane
|
brokuły, cebula, cebula czerwona, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta włoska, karczochy, kiełki lucerny, marchew, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska,
szpinak, tempeh, tofu
|
neutralne
|
awokado, kapusta pekińska, brukselka, buraki czerwone, cebula szalotka, cukinia, eudywia, grzyby, gorczyca, kalafior, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, koper włoski, kukurydza, ogórek, pędy bambusa, radicchio, rzepa, rzeżucha, rzodkiew japońska (dajkon), sałata, seler, szparagi, wodorosty, wszystkie dyniowate
|
niewskazane
|
bakłażan, biała kapusta, czerwona kapusta, pieczarki, grzyby shitake, papryka: czerwona, jelapeno, zielona
i żółta, pomidory, szczaw, ziemniaki
|
OWOCE
Warto sięgać po owoce bogate w witaminę C (np. kiwi i grejpfrut), co sprawdza się w profilaktyce nowotworu żołądka. | |
wysoce wskazane
|
ananas, borówki amerykańskie, czarne jagody, cytryny, figi świeże i suszone, grejpfrut, jeżyny, morele świeże i suszone, rodzynki, śliwki świeże i suszone, wiśnie, żurawina
|
neutralne
|
agrest, arbuz, brzoskwinie, daktyle, granaty, gruszki, jabłka,
jagody bzu czarnego, karambola, kiwi, limona, melon, morwa, nektarynka, oliwki zielone, porzeczki czarne i czerwone, truskawki, winogrona czarne, czerwone i zielone
|
niewskazane
|
banany, mandarynki, mango, melon kantalupa, melon, miodunka, oliwki czarne, papaja, pomarańcze, rabarbar
|
PRZYPRAWY
Posiadaczom grupy krwi A zaleca się wzmacnianie układu odpornościowego, a odpowiednie kombinacje przypraw i ziół mogą w tym pomóc. Jednak unikać należy wszelkich octów i marynat. | |
wysoce wskazane
|
czosnek, imbir, kozieradka, miso, sos sojowy, tamari
|
neutralne
|
agar, algi, anyż, bergamotka, bazylia, chleb świętojański, curry, cynamon, cząber, estragon, gałka muszkatołowa,
gorczyca, goździki, kardamon, kminek, kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, oregano, papryka, pietruszka, rozmaryn, szafran, sól, szczypiorek, trybula
ogrodowa, tymianek, wanilia, wodorosty (kelp)
|
niewskazane
|
kapary, pieprz: biały, czarny, czerwony i cayenne, żelatyna
|
INNE PRZYPRAWY
| |
wysoce wskazane
|
musztarda, melasa, słód jęczmienny
|
neutralne
|
dżemy i galaretki z zalecanych owoców, marynaty słodkie i kwaśne, miód
|
niewskazane
|
ketchup, majonez, octy: balsamiczny, jabłkowy, spirytusowy i winny, sos Worcester
|
HERBATY ZIOŁOWE
Przedstawicieli grupy krwi A ucieszy zapewne wiadomość, że mogą pić kawę (w umiarkowanych ilościach oczywiście), gdyż zwiększa ona produkcję kwasu żołądkowego. Wskazane jest też czerwone wino, które poprawia funkcjonowanie układu naczyniowo-sercowego. | |
wysoce wskazane
|
aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, imbir, korzeń lukrecji, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, waleriana, zielona herbata, żeń-szeń
|
neutralne
|
brzoza, czarny bez, chmiel, dziewanna, goryczka, kora dębu, krwawnik pospolity, kurzyślep, lipa, liście maliny, liście truskawki, melisa, mięta, mniszek lekarski, morwa, pietruszka,
podbiał, senes, tasznik pospolity, szałwia, tymianek, werbena
|
niewskazane
|
czerwona koniczyna, kocimiętka, znamiona kukurydzy
|
UŻYWKI
| |
wysoce wskazane
|
czerwone wino, herbata zielona, kawa z kofeiną i bezkofeinowa
|
neutralne
|
białe wino
|
niewskazane
|
coca-cola, czarna herbata, napoje gazowane, likiery, piwo, woda sodowa
|
Dieta "zgodna z grupę krwi" to tak na prawdę stara, dobrze znana dieta zbilansowana. Teoria Adamo była oparta na bardzo naciąganych założeniach i nie sprawdza się w praktyce. Przykład - osobom z grupą B poleca pić mleko. Najwięcej osób z tą grupą mieszka w Azji, gdzie największe rozpowszechnienie ma nietolerancja laktozy.
OdpowiedzUsuńAutor książki założył że najpierw gdy ludzie byli myśliwymi to istniała grupa krwi 0 i dlatego te osoby powinny jeść "paleolitycznie" czyli z dużą ilością białka i tłuszczy; potem miała powstać grupa A odpowiadająca rolnikom, stąd dużo przetworów zbożowych w zalecanej diecie. Problem polega na tym że pierwsza ewolucyjnie była grupa A zaś grupa 0 powstała jako jej mutacja jeszcze w czasach przedrolniczych. Po prostu nic się nie zgadza. Sekret diety polega na tym, że we wszystkich grupach poleca urozmaicone dania i w każdej grupie poleca odstawić niezdrowe żarcie, dlatego po przejściu na tą dietę ludzie czują się lepiej i sądzą że to wynika ze zgodności z grupą krwi.
Kubo, piszesz " pierwsza ewolucyjnie była grupa A zaś grupa 0 powstała jako jej mutacja jeszcze w czasach przedrolniczych ". Oczywiście to nieprawda. Najstarszą grupą krwi jest grupa 0. Na początku Ziemi planetę zamieszkiwali ludzie mający wyłącznie taką grupę. Głównym pożywieniem było wówczas mięso, które dostarczało najwięcej kalorii. Z czasem jednak ludzie zaczęli uprawiać rośliny i tak ukształtowała się grupa krwi A, której posiadacze noszą w sobie kod roślinożercy.
OdpowiedzUsuńJa na przykładzie swoim i męża widzę, że to, co napisał Adamo jest prawdą. To naukowiec, który poparł swoje teorie licznymi badaniami. Nad związkiem między grupą krwi, a odpowiednim odżywianiem pracował już jego ojciec, a Adamo po prostu dokończył jego dzieło. Jeśli masz inne zdanie i uważasz, że w tej teorii "nic się nie zgadza" podaj źródło, które popiera Twoje argumenty.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńGrupa krwi 0 to mutacja grupy A - gen kodujący tą grupę to uszkodzony, nieaktywny gen grupy A. A skoro tak to grupa A musiała być starsza. Obie grupy są starsze niż rolnictwo. Tutaj masz szczegółową odpowiedź na podobne pytanie:
OdpowiedzUsuńhttp://genetics.thetech.org/ask/ask342
Nie zgadzają się też czasy powstania grup ani przypisanie ich do określonych rodzajów diety. Przykładowo grupa AB nie powstała w średniowieczu jak pisał Adamo, tylko od razu z grupą B. Nie ma genu kodującego grupę AB - grupę tą mają dzieci rodziców z których jedno ma grupę A a drugie B. Grupy A 0 i B powstały miliony lat temu a nie w układzie 30 tyś, 20 tyś, 10 tyś, 1 tyś jak to pisał.
Grupa A jest najpopularniejsza u szympansów
Link do artykułu, który podałeś jest przykładem jednej z teorii na temat tego, która z grup krwi jest starsza. Autorką artykułu jest niejaka Mara Damian, asystentka na Uniwersytecie w Stanford, według, której pradopodobnie grupa A jest najstarszą. Ona sama nie jest tego pewna, juz na samym wstępie pisze: "No this PROBABLY isn't the way it happened. MOST LIKELY A came first". Może dla Ciebie jest ona bardziej wiarygodna niż Dr D'Adamo wybitny lekarz, naukowiec i wykładowca, który w dziedzinie medycyny ma niezwykłe osiągnięcia, a jego teorie poparte są pracą dwóch pokoleń.
UsuńA co takiego zrobił wybitny lekarz D'Adamo poza sprzedawaniem swojej książki?
UsuńInni badacze przynajmniej zbadali geny kodujące grupy krwi. Adamo podaje swoje twierdzenia o grupach bez dowodów.
Zastanawia mnie zastosowanie orzeszków arachidowych wysoce wskazanych, a oleju arachidowgo niewskazanego w grupie A?
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałem o tym aby grupa krwi decydowała o diecie ale faktycznie coś w tym może być. Czytałem również niedawno o cateringu dietetycznym i moim zdaniem jest to fajna opcja. Tym bardziej, że w https://www.ekobiety.pl/jak-wybrac-dostawce-cateringu-dietetycznego/ doradzono skąd i dlaczego warto brać taką dietę.
OdpowiedzUsuń