piątek, 6 czerwca 2014

Najnowszy raport dot. pestycydów

Dopiero co zdążyłam zamieścić raport o zawartości pestycydów w warzywach i owocach z 2013 roku, a tu na stronie amerykańskiego Environmental Working Group pojawił się już nowy raport z tego roku. Zobaczmy zatem jak obecnie przedstawia się Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka.


Brudna Dwunastka 2014:

  1. Jabłka
  2. Truskawki
  3. Winogrona
  4. Seler naciowy
  5. Brzoskwinie
  6. Szpinak
  7. Słodka papryka
  8. Nektarynki
  9. Ogórki
  10. Pomidorki koktajlowe
  11. Zielony groszek
  12. Ziemniaki

Czysta Piętnastka 2014:

  1. Awokado
  2. Słodka kukurydza
  3. Ananasy
  4. Biała kapusta
  5. Słodki groszek – mrozony
  6. Cebula
  7. Szparagi
  8. Mango
  9. Papaja
  10. Kiwi
  11. Bakłażan
  12. Grejfrut
  13. Kantalupa
  14. Kalfior
  15. Słodkie ziemniaki

Co się zmieniło?

Otóż niewiele. Brudna Dwunastka pozostała praktycznie bez zmian. Nadal jak ognia powinniśmy unikać: winogron, które zawierają 15 różnych pestycydów oraz selera naciowego, pomidorków koktajlowych, truskawek, w których wykryto niewiele mniej, bo aż 13 pestycydów. W każdej nektarynce i w 99% jabłek znaleziono przynajmniej 1 pestycyd.

Z Czystej Piętnastki w 2014 roku wypadły pieczarki i arbuz, ale zajmują miejsce tuż za nią, więc ich stopień skażenia pestycydami nadal pozostaje niewielki. Ciągle możemy jeść bez obaw wiele owoców i warzyw. Badania pokazały, że próbki 99% awokado, 89% ananasów, 88% mango, 82% kiwi, 80% papai, 61% kantalupy nie wykazały żadnej obecności pestycydów. Jedynie  5,5% przebadanych produktów z Czystej Piętnastki posiadało 2 lub więcej pestycydów. 

Pamiętajmy, że jest to raport amerykański, odnoszący się do realiów amerykańskich. Niemniej jednak jest to pewien drogowskaz na trudnej drodze do życia bez chemii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...