niedziela, 20 lipca 2014

Dieta grupy krwi O i A

O tym, jak znaleźć kompromis między mięsożercą, a roślinożercą

Ostatnio przeczytałam świetną książkę pt. "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi"


Na jej podstawie poznałam wiele faktów na temat żywności odpowiadającej danej grupie krwi. Jak wspomniałam w poprzednim wpisie mam grupę krwi 0, a mój partner grupę krwi A. Kulinarnie nie jest to łatwe do pogodzenia, ale jednak, muszę podjąć to wyzwanie i znaleźć punkty wspólne diety właściwej dla każdej z tych grup krwi.

TABELA PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DLA GRUPY KRWI 0
MIĘSO I DRÓB
Powinno być częstym składnikiem diety. Przedstawiciele grupy 0 potrzebują wysokogatunkowego białka, które zapewnia prawidłową pracę układu trawiennego. A dobra przemiana materii to efektywniejsze spalanie tłuszczów.
wysoce wskazane
baranina, cielęcina, dziczyzna, jagnięcina, serca, wątroba,
wołowina
neutralne
bażant, indyk, kaczka, królik, kurczak, kuropatwa
niewskazane
bekon, gęś, szynka, wieprzowina
OWOCE MORZA I RYBY
Jednym z ważniejszych zaleceń dietetycznych jest zadbanie o dostarczenie organizmowi jodu, pierwiastka niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy. U „zerówek” często występuje zaniżony poziom hormonów tarczycy, więc powinny one jeść owoce morza, a także algi i wodorosty, które są źródłem tego pierwiastka.
wysoce wskazane
dorsz, halibut, łosoś, makrela, morszczuk, okoń, pstrąg,
sardynki, sieja, sola, szczupak, śledź, tuńczyk
neutralne
flądra, homar, kalmar, karp, kraby, krewetki, małże, mule (omułki jadalne), ostrygi, raki, rekin, ślimaki, węgorz
niewskazane
kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, sum, śledzie marynowane
NABIAŁ I JAJKA 
Wprawdzie białka pochodzenia roślinnego i produkty mleczne często nie są najlepiej tolerowane przez "zerówki", jednak powinny one jeść produkty umieszczone w kategorii neutralne. Na przykład jogurt naturalny jest źródłem witamin z grupy B, odbudowuje florę bakteryjną przewodu pokarmowego i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Jeśli jednak nietolerancja laktozy jest silna, można sięgnąć po sery i mleko sojowe.
wysoce wskazane
gee (klarowane masło)
neutralne
jogurt naturalny, masło, ser feta, ser kozi, ser mozzarella,
ser owczy, ser sojowy (tofu), mleko sojowe
niewskazane
kefir, lody, maślanka, mleko krowie, sery: biały, brie, camembert, cheddar, edamski, ementaler, gouda, parmezan, ricotta, szwajcarski, śmietankowy, wiejski oraz serwatka, śmietana
OLEJE I TŁUSZCZE
Warto wykorzystać dobroczynny wpływ oleju z siemienia lnianego na poziom cholesterolu i cały układ sercowo-naczyniowy. By ułatwić wydalanie, osoby z grupą krwi 0 powinny mieć w kuchni oleje bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i omega-3.
wysoce wskazane
olej lniany, olej z orzechów włoskich, oliwa z oliwek, olej z pestek dyni
neutralne
olej sezamowy, olej z wątroby dorsza, olej słonecznikowy
niewskazane
olej kukurydziany, olej krokoszowy, olej z orzeszków ziemnych
ORZECHY I PESTKI
To również źródło protein, ale „zerówkom” bardziej służy wysokobiałkowa dieta mięsna. No i ze względu na dużą zawartość tłuszczu uważać na nie powinny osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami
wysoce wskazane
pestki dyni, orzechy włoskie, siemię lniane
neutralne
kasztany, migdały, nasiona pinii, orzechy laskowe, orzeszki pekan, pestki słonecznika, ziarno sezamowe
niewskazane
mak, orzech brazylijski, orzech kokosowy, orzeszki nerkowca (kashew), orzeszki pistacjowe, orzeszki ziemne
FASOLE I ROŚLINY STRĄCZKOWE
Kto ma grupę 0 i cierpi na wrzody żołądka, może korzystać z roślin strączkowych, które dobrze wpływają na przewód pokarmowy. Jednak nie powinno się ich traktować jako głównego składnika menu, a tylko urozmaicający dodatek stosowany od czasu do czasu.
wysoce wskazane
fasola aduki, fasola azuki, fasola pinto, groch „czarne oczko”
neutralne
bób, ciecierzyca, fasola biała, fasola czarna, fasola czerwona, fasolka szparagowa, groszek zielony, soja
niewskazane
fasola kindey, soczewica czerwona, soczewica zielona
ZBOŻA I ZIARNA ORAZ PIECZYWO I MAKARONY
Właściwie nie ma gatunku zboża, które można polecić „zerówkom”. Najkorzystniej byłoby wyeliminować te produkty z diety, szczególnie pszeniczne, ponieważ oprócz złego wchłaniania, powodują u nich przybieranie na wadze. Ale jest całkiem spora grupa produktów neutralnych, a poza tym do przygotowywanych dań można wykorzystywać orzechy i pestki, które dostarczają błonnika, są źródłem witamin, minerałów i roślinnych protein.
wysoce wskazane
neutralne
amarant, gryka, jęczmień, orkisz, proso, ryż, żyto, oraz otręby, mąki, pieczywo i makarony z tych zbóż
niewskazane
kukurydza, owies, pszenica, kasza kuskus, kiełki pszenicy oraz otręby, mąki, pieczywo i makarony z tych zbóż
WARZYWA
Do wyboru za to jest naprawdę szeroki wachlarz warzyw, powinno się ich jeść sporo. Po pierwsze dlatego, że są one źródłem przeciwutleniaczy i błonnika, a po drugie - dostarczają witaminę K, która wspomaga krzepnięcie krwi. „Zerówki” często mają problem z krzepliwością, więc radzimy zaprzyjaźnić się z brokułami, szpinakiem, jarmużem czy sałatą rzymską, które to warzywa zawierają potrzebną witaminę.
wysoce wskazane
boćwina, brokuły, cebula, cebula czerwona, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, jarmuż, kalarepa, kapusta włoska, pasternak, pietruszka, por, rzepa, rzeżucha, sałata
rzymska, szpinak, wodorosty
neutralne
buraki, cukinia, groch cukrowy, kapusta pekińska, kiełki fasolki mung, kiełki rzodkiewki, koper, marchew, ogórki, oliwki zielone, papryka: jalapeno, zielona i żółta, pędy
bambusa, pomidory, radicchio, rzodkiewka, rzodkiew japońska (daikon), seler, sałata lodowa, szparagi, tempech, tofu
niewskazane
awokado, bakłażan, brukselka, grzyby shiitake, kalafior, kapusta biała i czerwona, kiełki lucerny, kukurydza,
pieczarki, szczaw, ziemniaki białe i czerwone
OWOCE
Osoby z grupą krwi 0 potrzebują zasadowych pokarmów dla zrównoważenia wysokiej kwasowości w przewodzie pokarmowym. Świetnie nadają się do tego ciemnoczerwone i pomarańczowe owoce (np. śliwki, figi). Poza tym są one źródłem witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika, który jest ważny dla „zerówek” miewajacych problemy z wagą. Niewskazane są niektóre melony, ponieważ zawierają zarodniki pleśni, bardzo szkodliwe dla grupy 0.
wysoce wskazane
figi świeże i suszone, morwa, śliwki świeże i suszone
neutralne
agrest, ananas, arbuz, banany, borówki, brzoskwinie, czereśnie, cytryny, daktyle, granaty, grejpfrut, gruszki, jabłka, kiwi, limonka, maliny, mango, morele, nektarynki, oliwki zielone, papaja, porzeczki czarne i czerwone, rodzynki, winogrona:
czarne, czerwone i zielone, wiśnie, żurawina
niewskazane
jeżyny, mandarynki, melony, oliwki czarne, pomarańcze, rabarbar, truskawki
PRZYPRAWY
Doskonałymi dodatkami dla tej grupy będą zawierające duże ilości jodu algi i wszelkie glony morskie. Natomiast octy, a więc i marynaty, najlepiej wykreślić z listy zakupów.
wysoce wskazane
algi, chleb świętojański, curry, glony morskie, imbir, kozieradka, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, wodorosty
neutralne
agar, anyżek, bazylia, cząber, estragon, goździki, kardamon, kminek, kolendra, koper, liść laurowy, majeranek, miso, miód, oregano, papryka, pieprz czerwony, rozmaryn, słód jęczmienny, sos sojowy, sól, syrop klonowy, szafran, szczypiorek, tamari,
trybula ogrodowa, tymianek, ziele angielskie, żelatyna
niewskazane
cynamon, gałka muszkatołowa, kapary, ocet: jabłkowy, spirytusowy i winny, pieprz biały i czarny, wanilia
INNE PRZYPRAWY
wysoce wskazane
neutralne
dżemy i galaretki z zalecanych owoców, majonez, dressing o niskiej zawartości tłuszczu, mus jabłkowy, musztarda, sos Worcester, cukier, melasa
niewskazane
ketchup, marynaty kwaśne i słodkie
NAPOJE
Główne zalecenia to picie dużej ilości wody (szczególnie sodowej). A kawę i czarną herbatę lepiej zastąpić różnego rodzaju naparami ziołowymi. Z soków wybierać raczej warzywne niż owocowe, ze względu na ich zasadowość.
wysoce wskazane
woda sodowa, chmiel, imbir, kurzyślep, lipa, mięta, mniszek lekarski, morwa, owoc dzikiej róży, pietruszka, kolcowój lekarski, herbata rooibos, pu-erh, mate
neutralne
brzoza, dziewanna, dziki bez, głóg, herbata zielona, kora dębu, kocimiętka, korzeń lukrecji, kozłek lekarski (waleriana), krwawnik pospolity, liście maliny, rumianek, szałwia, tymianek, werbena pospolita, żeń-szeń
niewskazane
aloes, czerwona koniczyna, dziurawiec, echinacea, liść truskawki, łopian, podbiał, senes, tasznik pospolity, znamiona kukurydzy
UŻYWKI
Unikanie mocnego alkoholu
wysoce wskazane
neutralne
czekolada, piwo, wino białe i czerwone
niewskazane
coca-cola, czarna herbata, kawa z kofeiną i bezkofeinowa, mocne napoje alkoholowe, likiery, napoje gazowane

TABELA PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DLA GRUPY KRWI A
MIĘSO I DRÓB
Najlepiej by było, żeby osoby z grupą krwi A wyeliminowały mięso ze swojego menu, ponieważ słabo trawią zwierzęce białko – mają niski poziom kwasów żołądkowych i enzymów za to odpowiedzialnych. Mięso można zastępować rybami i owocami morza, które dostarczają białka i tłuszczów omega (zmniejszających ryzyko wystąpienia chorób serca). Jeżeli komuś trudno jest jednak zrezygnować z mięsa w diecie, to niech chociaż wybiera potrawy gotowane czy pieczone, nie smażone. I lepiej zapomnieć o parówkach czy wędlinach, gdyż są one mocno przetworzone, a ich spożywanie może przyczynić się do rozwoju raka żołądka, który u osób z grupą A jest szczególnie wrażliwy.
wysoce wskazane
neutralne
indyk, kurczak, kury hodowlane
niewskazane
baranina, bażant, bekon, cielęcina, dziczyzna, gęsi, jagnięcina, kaczka, królik, kuropatwa, parówki, przepiórka,
serca, szynki, wątroba, wieprzowina, wołowina
OWOCE MORZA I RYBY
Ryby to dobra alternatywa dla mięsa zwierzęcego, które nie jest wskazane dla osób z tą grupą krwi. Warto po nie sięgać co najmniej kilka razy w tygodniu.
wysoce wskazane
dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, sieja, szczupak, ślimaki
neutralne
jesiotr, rekin
niewskazane
flądra, halibut, homar, kalmary, kawior, kraby, krewetki,
łosoś wędzony, małże, morszczuk, mule (omułki jadalne), ostrygi, ośmiornica, raki, sola, sum, śledzie marynowane i świeże, tuńczyk, węgorz
NABIAŁ I JAJA 
Grupa A powinna ograniczyć w swej diecie mleko krowie i jaja. Te osoby słabo trawią nabiał, występuje spowolnienie metabolizmu. Mogą sobie pozwolić na niedużą ilość jogurtów czy kefirów, zawierających żywe kultury bakterii. Warto sięgnąć natomiast po mleko sojowe i ser tofu, bo są to produkty bardzo wskazane dla osób z grupa krwi A.
wysoce wskazane
mleko sojowe, ser sojowy (tofu)
neutralne
gee (klarowne masło), jogurt, mleko owcze,sery: feta, mozzarella, owczy, ricotta, serek farmer
niewskazane
mleko krowie, lody, masło, maślanka, serwatka, sery: brie, camembert, cheddar, edamski, ementaler, gołda,
parmezan, kremowy, szwajcarski, wiejski
OLEJE I TŁUSZCZE
Żeby wspomóc trawienie i wydalanie, a także obniżyć poziom złego cholesterolu, warto potrawy skrapiać oliwą z oliwek.
wysoce wskazane
oliwa z oliwek, olej lniany i z pestek dyni
neutralne
olej z wątroby dorsza, olej: z orzechów włoskich, słonecznikowy
niewskazane
olej bawełniany, krokoszowy, kukurydziany, arachidowy, sezamowy
ORZECHY I PESTKI
Warto, by posiadacze grupy krwi A uzupełniali swoją dietę orzechami i pestkami, które też są źródłem wartościowego białka, a dodatkowo dzięki lektynie (np. orzeszki ziemne), chronią przed zmianami nowotworowymi.
wysoce wskazane
masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni, siemię lniane
neutralne
kasztany, mak, migdały, nasiona pinii, orzechy włoskie, pestki słonecznika, sezam
niewskazane
orzech brazylijski, orzech kokosowy, orzech nerkowca, orzeszki pistacjowe
FASOLE I ROŚLINY STRĄCZKOWE
One również dostarczają protein, a dodatkowo, zawarte w roślinach strączkowych składniki, hamują rozwój komórek nowotworowych w organizmie.
wysoce wskazane
fasola aduke, fasola azuki, fasola czarna, fasola pinto, soczewica czerwona i zielona, groch, „czarne oczko”
neutralne
fasola biała, fasolka szparagowa, groszek zielony, strączki groszku
niewskazane
fasola czerwona

ZBOŻA I ZIARNA ORAZ PIECZYWO I MAKARONY
Są doskonałym źródłem białka, a więc idealnie zastąpią proteiny pochodzące z mięsa zwierzęcego, którego osoby z grupą krwi A powinny unikać. Ale trzeba pamiętać, by jeść produkty jak najmniej przetworzone, czyli np. makarony pełnoziarniste.
wysoce wskazane
amarant, gryka, owies, chleb sojowy, wafle ryżowe, mąka i makaron ryżowy
neutralne
jęczmień, orkisz, ryż brązowy, biały i dziki, chleb bezglutenowy, chleb orkiszowy, chleb żytni, bułki z otrębami owsa, otręby: owsiane, ryżowe, mąka: orkiszowa, jęczmienna oraz makarony i placki z tych gatunków mąki, kuskus, produkty kukurydziane
niewskazane
pszenica, kiełki pszenicy, otręby pszenne, chleb pszenny, pumpernikiel, mąka biała i pełnopszenna

WARZYWA
To one powinny być bazą dla diety posiadaczy grupy krwi A. Dostarczają organizmowi minerałów, enzymów i antyoksydantów (np. brokuły ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające wzmacniają system odpornościowy, a czosnek jest świetnym antybiotykiem). Najlepiej spożywać je surowe, czyli w naturalnej postaci lub tylko lekko przetworzone, czyli np. przygotowane na parze.
wysoce wskazane
brokuły, cebula, cebula czerwona, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta włoska, karczochy, kiełki lucerny, marchew, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska,
szpinak, tempeh, tofu
neutralne
awokado, kapusta pekińska, brukselka, buraki czerwone, cebula szalotka, cukinia, eudywia, grzyby, gorczyca, kalafior, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, koper włoski, kukurydza, ogórek, pędy bambusa, radicchio, rzepa, rzeżucha, rzodkiew japońska (dajkon), sałata, seler, szparagi, wodorosty, wszystkie dyniowate
niewskazane
bakłażan, biała kapusta, czerwona kapusta, pieczarki, grzyby shitake, papryka: czerwona, jelapeno, zielona
i żółta, pomidory, szczaw, ziemniaki
OWOCE
Warto sięgać po owoce bogate w witaminę C (np. kiwi i grejpfrut), co sprawdza się w profilaktyce nowotworu żołądka.
wysoce wskazane
ananas, borówki amerykańskie, czarne jagody, cytryny, figi świeże i suszone, grejpfrut, jeżyny, morele świeże i suszone, rodzynki, śliwki świeże i suszone, wiśnie, żurawina
neutralne
agrest, arbuz, brzoskwinie, daktyle, granaty, gruszki, jabłka,
jagody bzu czarnego, karambola, kiwi, limona, melon, morwa, nektarynka, oliwki zielone, porzeczki czarne i czerwone, truskawki, winogrona czarne, czerwone i zielone
niewskazane
banany, mandarynki, mango, melon kantalupa, melon, miodunka, oliwki czarne, papaja, pomarańcze, rabarbar
PRZYPRAWY
Posiadaczom grupy krwi A zaleca się wzmacnianie układu odpornościowego, a odpowiednie kombinacje przypraw i ziół mogą w tym pomóc. Jednak unikać należy wszelkich octów i marynat.
wysoce wskazane
czosnek, imbir, kozieradka, miso, sos sojowy, tamari
neutralne
agar, algi, anyż, bergamotka, bazylia, chleb świętojański, curry, cynamon, cząber, estragon, gałka muszkatołowa,
gorczyca, goździki, kardamon, kminek, kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, oregano, papryka, pietruszka, rozmaryn, szafran, sól, szczypiorek, trybula
ogrodowa, tymianek, wanilia, wodorosty (kelp)
niewskazane
kapary, pieprz: biały, czarny, czerwony i cayenne, żelatyna
INNE PRZYPRAWY
wysoce wskazane
musztarda, melasa, słód jęczmienny
neutralne
dżemy i galaretki z zalecanych owoców, marynaty słodkie i kwaśne, miód
niewskazane
ketchup, majonez, octy: balsamiczny, jabłkowy, spirytusowy i winny, sos Worcester
HERBATY ZIOŁOWE
Przedstawicieli grupy krwi A ucieszy zapewne wiadomość, że mogą pić kawę (w umiarkowanych ilościach oczywiście), gdyż zwiększa ona produkcję kwasu żołądkowego. Wskazane jest też czerwone wino, które poprawia funkcjonowanie układu naczyniowo-sercowego.
wysoce wskazane
aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, imbir, korzeń lukrecji, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, waleriana, zielona herbata, żeń-szeń
neutralne
brzoza, czarny bez, chmiel, dziewanna, goryczka, kora dębu, krwawnik pospolity, kurzyślep, lipa, liście maliny, liście truskawki, melisa, mięta, mniszek lekarski, morwa, pietruszka,
podbiał, senes, tasznik pospolity, szałwia, tymianek, werbena
niewskazane
czerwona koniczyna, kocimiętka, znamiona kukurydzy
UŻYWKI
wysoce wskazane
czerwone wino, herbata zielona, kawa z kofeiną i bezkofeinowa
neutralne
białe wino
niewskazane
coca-cola, czarna herbata, napoje gazowane, likiery, piwo, woda sodowa




8 komentarzy:

  1. Dieta "zgodna z grupę krwi" to tak na prawdę stara, dobrze znana dieta zbilansowana. Teoria Adamo była oparta na bardzo naciąganych założeniach i nie sprawdza się w praktyce. Przykład - osobom z grupą B poleca pić mleko. Najwięcej osób z tą grupą mieszka w Azji, gdzie największe rozpowszechnienie ma nietolerancja laktozy.

    Autor książki założył że najpierw gdy ludzie byli myśliwymi to istniała grupa krwi 0 i dlatego te osoby powinny jeść "paleolitycznie" czyli z dużą ilością białka i tłuszczy; potem miała powstać grupa A odpowiadająca rolnikom, stąd dużo przetworów zbożowych w zalecanej diecie. Problem polega na tym że pierwsza ewolucyjnie była grupa A zaś grupa 0 powstała jako jej mutacja jeszcze w czasach przedrolniczych. Po prostu nic się nie zgadza. Sekret diety polega na tym, że we wszystkich grupach poleca urozmaicone dania i w każdej grupie poleca odstawić niezdrowe żarcie, dlatego po przejściu na tą dietę ludzie czują się lepiej i sądzą że to wynika ze zgodności z grupą krwi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kubo, piszesz " pierwsza ewolucyjnie była grupa A zaś grupa 0 powstała jako jej mutacja jeszcze w czasach przedrolniczych ". Oczywiście to nieprawda. Najstarszą grupą krwi jest grupa 0. Na początku Ziemi planetę zamieszkiwali ludzie mający wyłącznie taką grupę. Głównym pożywieniem było wówczas mięso, które dostarczało najwięcej kalorii. Z czasem jednak ludzie zaczęli uprawiać rośliny i tak ukształtowała się grupa krwi A, której posiadacze noszą w sobie kod roślinożercy.

    Ja na przykładzie swoim i męża widzę, że to, co napisał Adamo jest prawdą. To naukowiec, który poparł swoje teorie licznymi badaniami. Nad związkiem między grupą krwi, a odpowiednim odżywianiem pracował już jego ojciec, a Adamo po prostu dokończył jego dzieło. Jeśli masz inne zdanie i uważasz, że w tej teorii "nic się nie zgadza" podaj źródło, które popiera Twoje argumenty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Grupa krwi 0 to mutacja grupy A - gen kodujący tą grupę to uszkodzony, nieaktywny gen grupy A. A skoro tak to grupa A musiała być starsza. Obie grupy są starsze niż rolnictwo. Tutaj masz szczegółową odpowiedź na podobne pytanie:
    http://genetics.thetech.org/ask/ask342

    Nie zgadzają się też czasy powstania grup ani przypisanie ich do określonych rodzajów diety. Przykładowo grupa AB nie powstała w średniowieczu jak pisał Adamo, tylko od razu z grupą B. Nie ma genu kodującego grupę AB - grupę tą mają dzieci rodziców z których jedno ma grupę A a drugie B. Grupy A 0 i B powstały miliony lat temu a nie w układzie 30 tyś, 20 tyś, 10 tyś, 1 tyś jak to pisał.

    Grupa A jest najpopularniejsza u szympansów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Link do artykułu, który podałeś jest przykładem jednej z teorii na temat tego, która z grup krwi jest starsza. Autorką artykułu jest niejaka Mara Damian, asystentka na Uniwersytecie w Stanford, według, której pradopodobnie grupa A jest najstarszą. Ona sama nie jest tego pewna, juz na samym wstępie pisze: "No this PROBABLY isn't the way it happened. MOST LIKELY A came first". Może dla Ciebie jest ona bardziej wiarygodna niż Dr D'Adamo wybitny lekarz, naukowiec i wykładowca, który w dziedzinie medycyny ma niezwykłe osiągnięcia, a jego teorie poparte są pracą dwóch pokoleń.

      Usuń
    2. A co takiego zrobił wybitny lekarz D'Adamo poza sprzedawaniem swojej książki?

      Inni badacze przynajmniej zbadali geny kodujące grupy krwi. Adamo podaje swoje twierdzenia o grupach bez dowodów.

      Usuń
  4. Zastanawia mnie zastosowanie orzeszków arachidowych wysoce wskazanych, a oleju arachidowgo niewskazanego w grupie A?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie słyszałem o tym aby grupa krwi decydowała o diecie ale faktycznie coś w tym może być. Czytałem również niedawno o cateringu dietetycznym i moim zdaniem jest to fajna opcja. Tym bardziej, że w https://www.ekobiety.pl/jak-wybrac-dostawce-cateringu-dietetycznego/ doradzono skąd i dlaczego warto brać taką dietę.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...