niedziela, 11 maja 2014

Brudna Dwunastka

Warzywa i owoce skażone pestycydami

Proces wdrażania w życie produktów bez chemii jest o wiele bardziej skomplikowany niż mogło by się wydawać. Nie wystarczy ograniczyć spożywanie żywności przetworzonej przez człowieka na rzecz warzyw, owoców i innych darów natury. Okazuje się, że owe dary natury również zostały skażone ręką człowieka i to w znacznym stopniu. Każdy z nas wie, że pestycydy są używane przy uprawie roślin i że są szkodliwe. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że jedzenie niektórych warzyw i owoców może oznaczać konsumowanie 15 różnych chemicznych środków ochrony roślin! Według naukowców mycie i obieranie ich pomaga tylko w minimalnym stopniu, bo pestycydy przeniknęły do wnętrza roślin i się w nich odłożyły. A chodzi tutaj o tzw. Brudną lub Czarną Dwunastkę:

Brudna Dwunastka




Pełna lista 51 warzyw i owoców

Lista czarnych i żółtych roślin jest co roku opracowywana przez amerykański Departament Żywności i Rolnictwa. Pod lupę w 2013 zostały wzięte 51 rośliny, które uporządkowano w kolejności od największej do najmniejszej wg ilości pestycydów. Przeanalizowano aż 87 000 próbek. I tak wyłoniono Czarną Dwunastkę, znajdującą się na szczycie listy oraz Żółtą Piętnastkę u dołu listy. Co roku, kolejność się zmienia, rośliny wypadają ze swoich miejsc, idą do górę lub w dół. W 2013 roku ranking przestawia się następująco:
  
1.   Jabłka
2.   Truskawki
3.   Winogrona
4.   Seler naciowy
5.   Brzoskwinie
6.   Szpinak
7.   Słodka papryka
8.   Nektarynki - importowane
9.   Ogórki
10. Ziemniaki
11. Pomidorki cherry
12. Ostra papryczka
13. Borówka amerykańska - krajowa
14. Sałata
15. Zielony groszek - importowany
16. Jarmuż
17. Wiśnie

18. Nektarynki
19. Gruszki
20. Śliwki

21. Maliny
22. Borówka amerykańska – importowana
23. Marchew
24. Fasolka szparagowa
25. Mandarynki

26. Cukinia
27. Brokuły
28. Dynia
29. Szczypiorek
30. Zielony groszek - krajowy
31. Pomarańcze
32. Pomidory
33. Melon
34. Kalafior
35. Banany
36. Arbuz
37. Pieczarki
38. Słodkie ziemniaki
39. Kantalup (rodzaj melona)
40. Grejpfruty
41. Kiwi
42. Bakłażan
43. Szparagi
44. Mango
45. Papaja
46. Zielony groszek mrożony
47. Biała kapusta
48. Awokado
49. Ananas
50. Cebula
51. Kukurydza 

Czysta Piętnastka


I co tu zrobić? Pytania mnożą się w mojej głowie. Wyeliminować całkowicie Brudną Dwunastkę i pozostałe rośliny z góry listy, jeśli mówią, że mycie i obieranie nie pomoże? Albo chociaż ograniczyć ich spożywanie, a skupić się na produktach z dołu listy? Czy też kupować produkty narażone na największe skażenie pestycydami w sklepach z żywnością ekologiczną lub od zaufanych dostawców? A może jednak próbować je oczyścić w jakiś magiczny sposób? Sama szukam odpowiedzi na te pytania...

O dziwo, nigdy nie przepadałam za jabłkami i winogronami, brzoskwiniami a za to bardzo lubiłam grejpfruty, kiwi, arbuzy, awokado i pieczarki. Czyżby mój organizm intuicyjnie wybierał to, co najzdrowsze?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...