Warzywa i owoce skażone pestycydami
Proces wdrażania w życie produktów bez chemii jest o wiele
bardziej skomplikowany niż mogło by się wydawać. Nie wystarczy ograniczyć
spożywanie żywności przetworzonej przez człowieka na rzecz warzyw, owoców i
innych darów natury. Okazuje się, że owe dary natury również zostały skażone
ręką człowieka i to w znacznym stopniu. Każdy z nas wie, że pestycydy są
używane przy uprawie roślin i że są szkodliwe. Mało kto jednak zdaje sobie
sprawę z tego, że jedzenie niektórych warzyw i owoców może oznaczać
konsumowanie 15 różnych chemicznych środków ochrony roślin! Według naukowców
mycie i obieranie ich pomaga tylko w minimalnym stopniu, bo pestycydy
przeniknęły do wnętrza roślin i się w nich odłożyły. A chodzi tutaj o tzw.
Brudną lub Czarną Dwunastkę:
Brudna Dwunastka
Pełna lista 51 warzyw i owoców
Lista czarnych i żółtych roślin jest co roku opracowywana przez amerykański
Departament Żywności i Rolnictwa. Pod lupę w 2013 zostały wzięte 51 rośliny, które
uporządkowano w kolejności od największej do najmniejszej wg ilości pestycydów. Przeanalizowano aż 87 000 próbek. I tak wyłoniono Czarną Dwunastkę, znajdującą się na szczycie listy oraz Żółtą
Piętnastkę u dołu listy. Co roku, kolejność się zmienia, rośliny wypadają ze
swoich miejsc, idą do górę lub w dół. W 2013 roku ranking przestawia się następująco:
1. Jabłka
2. Truskawki
3. Winogrona
4. Seler naciowy
5. Brzoskwinie
6. Szpinak
7. Słodka papryka
8. Nektarynki - importowane
9. Ogórki
10. Ziemniaki
11. Pomidorki cherry
12. Ostra papryczka
13. Borówka amerykańska - krajowa
14. Sałata
15. Zielony groszek - importowany
16. Jarmuż
17. Wiśnie
18. Nektarynki
19. Gruszki
20. Śliwki
21. Maliny
22. Borówka
amerykańska – importowana
23. Marchew
24. Fasolka szparagowa
25. Mandarynki
26. Cukinia
27. Brokuły
28. Dynia
29. Szczypiorek
30. Zielony groszek - krajowy
31. Pomarańcze
32. Pomidory
33. Melon
34. Kalafior
35. Banany
36. Arbuz
37. Pieczarki
38. Słodkie ziemniaki
39. Kantalup (rodzaj melona)
40. Grejpfruty
41. Kiwi
42. Bakłażan
43. Szparagi
44. Mango
45. Papaja
46. Zielony
groszek mrożony
47. Biała kapusta
48. Awokado
49. Ananas
50. Cebula
51. Kukurydza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz