piątek, 16 maja 2014

Zamień chemię na jedzenie



Ponieważ nie jestem zbyt dobra w pisaniu recenzji, zacytuję jedną z nich, wyszperaną na stronie znak.com.pl:

"Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD.

Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na „polepszacze” i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez „chemii”. Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa.

W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność."

Od siebie dodam, że autorka jest Polką, więc pisze z naszego punktu widzenia, co jest w takich publikacjach ważne. Gorąco polecam tą lekturę, bo dowiecie się z niej, ile syfu na co dzień spożywamy i jak bardzo szkodzi to naszemu zdrowiu.  Większość dzieci jest teraz alergikami, astmatykami, tak jak dzieci autorki. Oczywiście przyczynia się do tego zanieczyszczenie środowiska itp., ale również chemiczne jedzenie. Organizm ludzki jest bardzo mądrą maszynerią i zaczyna powoli odrzucać to, co niezdrowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...